Torticollis spastica (merev ferdenyak)

A torticollis spastica a nyakizmok tónusos, intermittáló, nem akaratlagos spasmusa, amely különböző kényszertartást okoz. A felnőttkori torticollis oka ismeretlen. A háttérben nagyon-nagyon ritkán tudnak betegséget kimutatni, melyek az alábbiak lehetnek:

 • tardív dyskinesia,
 • hyperthyreosis,
 • basalis ganglionok betegsége,
 • központi idegrendszeri fertőzés,
 • nyak-csont-izomzat daganata.

A torticollis a fokális („helyi”) disztóniák közé tartozik, az akaratlan izomösszehúzódás tartási rendellenességhez és kényszermozgásokhoz vezethet. Az állapot krónikus és bármely életkorban kialakulhat, de típusosan 30-60 életév között kezdődik. Általában fokozatosan alakul ki, nőknél valamivel gyakoribb az előfordulása. Legtöbbször általában az egyik oldali fejbiccentő és trapézizmot szokta érinteni, melynek következtében a fej az ellenkező oldal felé fordul, a nyak az azonos oldal felé hajlik.

A betegség lehet enyhe is, súlyos is, tarthat egész életen át, ilyenkor a tartászavar miatt mozgáskorlátozottságot okoz. A kezdettől számított 5 éven belül viszont spontán gyógyulhat is. Alvás közben nincsenek aktív izomgörcsök. Ritkán más izmokat is érinthet: szemhéj, arc, állkapocs, kéz izmait.

A torticollis lehetséges kezelései:

 1. Ha a fej és a nyak orthopédiai elváltozása korrigálható, akkor megoperálják és a kórjóslat jó.
 2. Az idegi eredetű izomgörcsök vagy az ismeretlen eredetű torticollis maradandó állapottá válhat valóban. Ebben az esetben alkalmazhatnak:
  1. fizikoterápiát, izommasszázst, de ezek a kezelések általában csak rövid időre lazítják a
   spasmust,
  2. a betegek harmadában gyógyszerek is hatásosak lehetnek, így:
   1. anticholinerg szerek és benzodiazepinek alkalmazhatók + fájdalomcsillapítás,
   2. izomrelaxánsok, triciklikus antidepresszánsok általában kevésbé hatékonyak,
   3. a disztóniás nyakizomba Botox injekció adható, de csak a betegek 70 %-ában enyhíti
   4. fej kényszertartását és 1-3 hónapra csökkenti a fájdalmas izomspasmust. Ha az injekcióval szemben a szervezet antitesteket képez, akkor a Botox hatása megszűnik, ezért van, amikor csak félévente alkalmazzák.
  3. léteznek és végső esetben megpróbálhatóak idegsebészeti műtéti megoldások, melyek a nyakizmok szelektív denervációját jelenti. Ekkor az érintett nyakizmok idegeit átvágják, ezért az érintett izmok ereje gyengül, majd ezen izmok megbénulnak.
  4. a pszichiátriai kezelés ritkán szükséges, főleg akkor, ha a görcsök kimutathatóan és egyértelműen pszichés eredetűek, avagy stressz hatására fokozódnak, ezekben az esetekben szóbajöhet a hypnosis és a pszichoterápia is.